Adım Adım En Kolay Mangal Nasıl Yakılır?

Mangal yakmak, hemen herkes için yaz aylarının en keyifli aktivitelerinden biri şüphesiz. Ancak doğru teknikleri bilmemek, bu eğlenceli anları can sıkıcı hatıralara dönüştürebilir. Merak etmeyin, sizi hem tehlikeden hem de başarısız bir girişimden kurtarmak için buradayız. Adım adım nasıl hızlı ve kolay manga yakabileceğinizi anlattığımız bu yazıda bazı önemli ipuçları vermeyi de ihmal etmedik. Gelin birlikte mangal yakmanın en pratik yollarını birlikte keşfedelim!
Hazırlıklar Başlasın: Mangal İçin Doğru Yeri Seçin
Eğer bahçenizde barbekü keyfi yapacaksanız zaten en doğru yeri bulmuşşunuz 🙂 ama kamp, deniz kenarı yada mangal yapımına uygun dış bir alansa dikkat etmeniz gereken bazı ipuçları verelim. Mangal ya da diğer adıyla barbekü yakarken başarısızlıkların en büyük kaynaklarından biri konumun yanlış olmasıdır. Doğru yeri bulmak için yapmanız gereken ilk şey rüzgârın geliş yönünü tespit edip arkanıza almak olmalı. Böylece hem barbeküyü hızlı bir şekilde yakabilir hem de duman ya da ateşin üzerinize gelmesini engellemiş olursunuz. Aynı zamanda mangalı etrafta yanıcı maddeler olmayan, eğimsiz ve güvenli bir yerde konumlandırmalısınız. Bu da yangın, ızgaranın devrilmesi gibi olası tehlikelerden korunmanızı sağlayacaktır.
Size En Uygun Mangal Kömürünü Bulun
Hazırlık aşamasında önemli noktalardan biri de kömür seçimidir. Pişireceğiniz ürün ve pişirme süreniz için en ideal kömürü seçmeniz sizin için hem faydalı hemde ürünlerin lezzetli ve istediğiniz şekilde pişmesini sağlayacaktır. Standart düzgün bir kömür 1-2 saat arası yanarak 2-3 kg et, tavuk yada balık pişirmeniz için yeterlidir. Kömürde dikkat etmeniz en önemli olay aldığınız kömürün toz haline gelmemiş olması gerekir. Ucuz fiyata satılan kömürlerin nerdeyse yarısı toz haline gelmiş olduğunu görürsünüz.
2 saat üstünde verim beklenen barbekü ve mangallarda önerimiz yumurta tipi ve briket tipi şeklindeki uzun süre yanan kömürlerdir. Bu ürünler sıkıştırılmış olması nedeniyle hem daha uzun ısı sağlar hemde kül oranı çok azdır.Bu tip kömürler diğer doğal meşe kömürlerine göre biraz daha zor tutuşur. Bu tip kömürler için kömür bacası kullanımını tavsiye ediyoruz.
Doğal kömürler
1- Meşe kömürü
Kolay tutuşması ve bulunabilirliği yüksek olduğu için Ülkemizde kullanılan en yaygın kömür tipidir. Sert ağaçlardan olan meşenin karbonize edilmesiyle oluşur. Tozsuz olarak satılanlarına elleme meşe kömürü olarak satılır. Arada sırada çatlama ve patlama yapabilir. Meşenin karekteristik özelliğidir. Fazla kül bırakır.
2- Küba kömürü
Küba, mangal kömürünü “Marabu” isimli bir ağaçtan alır meşe de olduğu gibi ağacın karbonize edilmesiyle oluşur. 6000 derece kalorisi ve 4-5 saat yanma süresine sahip mangal kömürü; tüm dünyada kalitesi ile farklılaşan ve aranan bir tabii üretimdir. Genellikle restaurant ve otel tipi yerlerde kullanılır. Diğer büyük parçalı kömürlere göre daha küçük parçalı olurlar, daha hızlı tutuşup yüksek kalori sağlaması ile ünlü bir kömürdür.
Briket Kömürler
1- Bonga Yumurta Tipi Briket Kömür
Dünyanın en iyi fındıklarının yetiştiği Türkiye de fındıkların kabuklarından üretilen tamamen organik olan bu kömür sağlığınızı tehlikeye sokacak hiçbir katkı maddesi içermemektedir. Fındık kabuğu yapısı gereği sert ve dayanıklı olduğu için karbonize edildikten sonrada aynı özelliğini kömüre verir. Karbon oranı % 70 den fazladır.Fındık kabuğundan olan kömürümüz uzun yanma süresi (min 3-4 saat) sağlar. Fındık kabuğundan elde edilen kömürlerin en büyük özelliği ağaç kesilmeden fındık kabuklarının geri dönüştürülmesiyle elde edilen bir kömür olmasıdır. Fındık kabuklarının yanma oranı, kor seviyesi daha yüksektir. Özel üretim tekniği ile elde ettiğimiz bu kömür, toplanan doğal fındık kabuklarının yakıldıktan sonra karbonlaştırılmasıyla elde edilir. Daha sonra nemi alınan ve kullanıma hazır hale gelen bu kömüre hiçbir katkı maddesi ilave edilmez. Üretimi uzun süren ve zahmetli olan bu kömür ile son derece kaliteli, yüksek kalorili bir ateş elde edeceksiniz. Yaptığınız ürüne çok güzel bir aroma katar.
Mangal Yakma Tekniğine Göre Ateşi Tutuşturun
Ateş yakarken kullanabileceğiniz birkaç yöntem var. Bunlar bulunduğunuz ortama ve kullanacağınız malzemeye göre karar verebileceğiniz seçeneklerdir.
Biz öncelikle ateş tutuşturucu olarak neleri kullanabileceğinizi inceleyelim:
1- Çıra, kozalak, odun parçaları
Mangal işini iyi bilmeniz gerekir 🙂 çıranız kuru ve yağlı olması lazım yaş denk gelirse sıkıntı ve yanınızda mutlaka yelleme aparatı bulundurun! Ateşin başından ayrılmanız zor kömürleri tutuşmasını ve arada yelleme yaparak oksijen takviyesi yapmak önemli! Mutlaka irili ufaklı bol odun toplamalısınız ve bunu doğru sırayla yakabilmelisiniz. Bu arada kozalağın her ne kadar yanıcı özelliği iyi olsa da toplamasının yasak olduğunu hatırlatalım.
2- Bonga Parafin Tablet
Parafin tablet Avrupada ve Dünyada çok yaygın olarak kullanılmaktadır, jel tutuşturuculara göre daha verimlidir. Bir kaç adetini kömürlerin arasına koyup yakmanız yeterlidir, odun kullanmanıza gerek kalmaz. Tutuşturucularda önemli olan alev boyu ve etkisidir. Ürünleri bu şekilde karşılaştırıp görebilirsiniz. Saklaması daha kolaydır. Koku yapmaz.
3- Bonga Odun Yünü
Bonga odun yünü öyle bir ürün ki mangaldan yada barbeküden hiç anlamanıza gerek yok! Doğallığı ve verimliliği ile tutuşturucular arasında en baştaki yerini koruduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bonga’yı koy ve kömürleri piramit olarak üzerine diz, ardından Bonga’yı ateşle ve ateşin kömürleri tutuşturmasını bekle, hepsi bu kadar. Bonga ile başlattığınız mangal keyfi kusursuz bir şekilde devam eder. En önemlisi mangal keyfinizi yaparken siz sevdiklerinizle beraber olurken Bonga odun yünü ateşinizi halleder. Ateşin başında durup duman altında kalmanıza ve yelleme yapmanıza gerek yoktur.
4- Kömür Bacası Yöntemi
Alevi en güzel şekilde kullanarak alttan kömürlerin yanmasını ve yanan kömürlerinde baca sayesinde oluşan hava akımı ile gelen oksijenin diğer kömürlerinde kor hale gelmesini sağlar. Fiziksel olarak bir kömür bacasından bahsettiğimiz bu yöntemde öncelikle kömür bacasını kömürle doldurun bacanın zeminine ateş tutuşturucu malzemeleri koyduktan sonra tutuşturucuları ateşleyin. Kömür bacasını yanan tutuşturucuların üstüne yerleştirin. Kısa sürede bacadan dumanlar yükseldiğini göreceksiniz. Kömürler tamamen yanıp(7-10dk) yoğun ateşi gördüğünüzde hazırladığınız kömürü barbeküye dökebilirsiniz.
5- Piramit Yöntemi
Barbekü yakma sırasında oksijen akışını yönetmek çok önemlidir. Piramit yöntemi, tam da bunu yapmaya yarayan bir tekniktir. Seçtiğiniz kömürü bir uçları bitişik bir uçları daha geniş açıyla mangalın içinde duracak biçimde piramit şekli vererek bu tekniği uygulayabilirsiniz. Böylece oksijeni yukarı yönlendirip malzemenin hızlıca yanmasını sağlayabilirsiniz. Piramiti oluşturduktan sonra yapmanız gereken tek şey piramitin tabanına tercih ettiğiniz ateş tutuşturucuyu yerleştirip yakmak. Daha sonra ateşin yayılma hızını artırmak için bir yelpazeden yardım alabilirsiniz.
Izgarayı Yerleştirin ve Yiyeceklerinizi Pişirin
Mangal yakma sürecini tamamladığımıza göre artık yavaş yavaş pişirme aşamasına geçebiliriz. Bunun için önce işe ızgarayı hazırlamakla başlayalım. Izgaranızı ateşin üzerine yerleştirmeden önce bir soğanı ikiye kesip demiz tellere sürerek iyice temizleyin. Bu aynı zamanda ızgara için doğal bir yağlama sağlayacak, yiyeceklerinizin yapışmasını önceleyecektir. Bu klasik yöntem yerine tel fırça aparatı ile ızgaranızı temizleyebilirsiniz. Hazırladığınız yiyeceklerinizi dikkatlice üzerine dizerek takibe başlayabilirsiniz. Yiyeceklerin eşit ve doğru şekilde pişmesini sağlamak için arkalı önlü çevirmelerde süre tutabilirsiniz. Afiyet olsun!